Így lesz az LNG-ből CNG

Az LCNG technológia lényege, hogy az ilyen töltőállomások CNG járművek megtöltésére is alkalmasak, ahol a sűrített gázt nem kompresszor berendezéssel állítják elő alacsony nyomású metánból, hanem a gáz nyomása a kriogén tartályból származó LNG, azaz cseppfolyósított földgáz felmelegítése közben – fizikai törvéányszerűségeknek köszönhetően – nő több százszorosára.

Ez a technológia, azaz a kriogén LNG melegítés során bekövetkező újragázosításával előállítható CNG előállítás még új, ritkán alkalmazott eljárás és szinte kizárólag csak a nehézgépjárművek töltését szolgáló LNG töltőállomás opcionális kiegészítő része. Ezeknél az LNG töltőállomásoknál pedig nagy kapacitású megoldások, 20-100 köbméter LNG tárolására alkalmas tartályok állnak rendelkezésre.

A Clean Fuel Box-ban ezzel szemben egy zárt egység, mely tartalmazza az LNG tartályt, annak megtöltő csatlakozásával, tartalmazza az elpárologtató egységet a tápláló kriogén szivattyúval, tartalmaz nagynyomású puffer palackokat, továbbá önkiszolgáló jelleggel működtető kimérő szerkezetet. Az egész rendszer számítógép vezérléssel, biztonsági felügyelettel rendelkezik.