A CFB Projekt ismertetése

A CNG Clean Fuel Box töltőinfrastruktúra hálózat koncepcióját Domanovszky Henrik álmodta meg és fejlesztette működőképes rendszerré. A magyar innováció nem igényel gáz cső hálózatot ahhoz, hogy a CNG üzemű járműveket tiszta és környezetbarát üzemanyaggal ellássa. Ennek köszönhetően a Clean Fuel Box kiszolgáló pontokat ott lehet elhelyezni, ahol azok a CNG üzemű járművet használók számára a legkedvezőbb kiszolgálást nyújthatják, így forgalmas városi környezetben, autópályák mentén, vagy akár rendezvényeken. A töltőállomások halk üzemmel percek alatt képesek egy CNG üzemű autó utántöltésére.

A CNG Clean Fuel Box létrehozatalára egy projekt terv készült, amihez a projektvezető Pannon Fuel Kft. együttműködve az LNG-Tech Kft.-vel, a One PR Kft.-vel és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesülettel pályázatot nyújtott be az Európai Unió közlekedésinfrastruktúra fejlesztését célzó CEF támogatás elnyerése érdekében. A pályázat a hazai környezetbarát CNG töltőinfrastruktúra hatékony fejlesztését célozta, városok érintésével a fő európai közlekedési útvonalak mentén 39 CNG töltőpont létrehozásával. A projekttervet az Európai Bizottság a támogatandó fejlesztések közé választotta 2016-ban. Így 2016. őszén megkezdődhetett a környezet védelmét és a fenntartható közlekedést a hétköznapokban is használható technológiával biztosító projekt megvalósítása.

Mivel a PAN-LNG Project a TEN-T korridorok mentén, az EU által telepíteni kívánt LNG-töltőállomások magyarországi megvalósításáért felel, a projekt előrehaladásának eredményeképp az LNG előállítása és szállítása hamarosan megoldottá válik hazánkban is. A megnyíló LNG-kutak lehetőséget adnak – viszonylag egyszerű technológia alkalmazása mellett – a CNG-töltésre, azaz a hétköznapi sűrített földgázüzemű járművek kiszolgálására is.